Een Travellerspoint blog

Woensdag 26 juni: Bearviewing in Hallo Bay

23 °C

De wekker gaat al om 10 voor 4, en om 4 uur lukt het ons om uit bed te komen.Na een snel ontbijt rijden we om iets over half 5 weg van de nog erg rustige camping. Om kwart voor 5 zetten we de camper neer op de het 'Lang parkeren'-terrein van het vliegveld. Al snel komt Jenna aanrijden om ons op te pikken en naar de hangar te brengen. Een paar passagiers zijn er dan al, terwijl de piloten druk bezig zijn met de laatste voorbereidingen en het warm laten draaien van de motoren van de vliegtuigen. In de hangar moeten we nog een verklaring ondertekenen dat we vrijwillig meegaan en ons bewust zijn van de risico's. Verder krijgen we nog een pakketje met een zwemvest aangereikt en hoge lieslaarzen die we meteen moeten aantrekken. Bij het vliegtuig krijgen nog wat meer instructies. In totaal gaan er 15 mensen mee, verdeeld over 3 vliegtuigen (Cessna 206).
DSC_1447.jpg
Wij hebben 2 plekken achterin toegewezen gekregen. Echt ruim zit het niet, maar ook weer niet heel veel krapper dan de gemiddelde economy-class.
DSC_0050.jpg
Om kwart voor 6 stijgen we op. De vlucht zelf is ook al leuk, omdat we op betrekkelijk lage hoogte over de besneeuwde bergen vliegen. Dat levert een schitterend uitzicht op.
E3E1D6D82219AC6817C0E741028D34E9.jpg
DSC_0029.jpg
E421C4E12219AC6817AF67CF2F2DFCDC.jpg
Na ongeveer anderhalf uur vliegen landen we op het strand in Hallo Bay. Het strand is nu net breed genoeg voor het vliegtuig. Hallo Bay maakt deel uit van het Katmai National Park, waar je alleen per vliegtuig of met de boot kunt komen.
DSC_0051.jpg
De piloten hebben vanuit het vliegtuig de eerste beer gespot, en daar lopen we dan ook meteen heen. We lopen door terrein dat bij vloed onder water staat en nu ook nog behoorlijk drassig is. De lieslaarzen bewijzen meteen hun nut.
DSC_0080.jpg
Na een klein stukje lopen zien we meer inderdaad, die rustig loopt te grazen. Want zo leren we van de gidsen, deze beren grazen zo'n 18 uur per dag om op gewicht te kunnen blijven. De beer kijkt even op maar stoort zich verder niet aan ons als we op 30 meter afstand van hem gaan zitten.
DSC_0058.jpg
Bij elke beweging van de beer hoor je aan alle kanten het geklik van de camera's. Onze fototoestellen steken trouwens maar schraal af tegen de apparatuur en enome lenzen die sommige mensen meesjouwen.
Al vrij snel komt een tweede beer aanlopen. Volgens de gidsen de grootste beer in het gebied, en ook de meest dominant. Hij heeft ook een dominerend loopje, de 'cowboy-walk' zoals de gidsen het noemen.
DSC_0076.jpg
DSC_0073.jpg
De eerste beer gaat de confrontatie niet aan en loopt snel een stukje verder. Een van de gidsen ziet vervolgens nog ergens een poot van een beer boven een boomstam uitsteken. Scherp gezien, want er ligt inderdaad een beer wat te dutten.
DSC_0086.jpg
Als wij er aan komen staat ie op, gaat even de struiken in om zijn rug te krabben en komt vervolgens weer vol in beeld om te gaan grazen. Hij komt daarbij steeds dichter bij onze groep, tot er uiteindelijk nog maar zo'n 20 meter afstand over is.
DSCN0906.jpg
Intussen is er ook nog een vierde beer aan komen wandelen. Een vrouwtje waarschijnlijk, want er vindt geen confrontatie met de derde beer plaats. Ze lopen nog een tijdje gezamenlijk op, zonder dat er trouwens echt communicatie tussen de twee plaatsvindt.  
DSC_0130.jpg
DSC_0140.jpg
DSC_0132.jpg
Onze piloot/gids vertelt ons ondertussen, nadat hij hoort dat we uit Nederland komen, dat er een paar dagen geleden nog 2 journalisten mee waren geweest van de grootste Nederlandse krant. Die zullen dan wel van de Telegraaf zijn geweest, dus de komende weken de Reiskrant maar een beetje in de gaten houden. Onze tijd voor de bearviewing zit er dan ook alweer bijna op, maar we blijken nog een uurtje extra te mogen blijven. We lopen wel alvast weer wat richting de vliegtuigen, achter beer 3 en 4 aan, en komen dan de eerste beer weer tegen. Die staat hier duidelijk onderaan in de hierarchie want opnieuw gaat hij er vandoor. De gidsen krijgen dan de melding dat voorbij de vliegtuigen, op het strand, een moederbeer met 2 cubs zijn gesignaleerd. Uiteraard lopen we er snel heen, voorzover de lieslaarzen en het drassige zand het toelaten. Op het strand zit ook nog een andere beer, die eigenlijk niet helemaal de aandacht krijgt die hij verdient.
DSCN0947.jpg
Maar iedereen gaat toch voor de moederbeer met de kleintjes. En die zien er ook wel heel schattig uit. Moederbeer is aan het 'clammen', schelpen of krabjes aan het opgraven, terwijl de cubs aan het spelen zijn.
DSCN0950.jpg
DSC_0174.jpg
DSC_0168.jpg
DSCN0966.jpg
DSCN0968.jpg
DSCN0980.jpg
Zoiets te mogen zien bij een bearviewing is toch de kers op de taart. Na een kwartier moeten we toch echt weer terug naar de vliegtuigen. Terwijl we daarheen lopen vertrekt ook net een andere groep met 2 vliegtuigen. Het strand is intussen een stuk breder geworden. Nadat de foto's met vliegtuig zijn gemaakt stappen we in en stijgen we weer op. Een hele ervaring rijker.
DSC_0200.jpg
Zoals al voorspeld door de gidsen valt bijna iedereen op de terugweg in slaap, ondanks het schitterende uitzicht. Om half 1 zijn we weer terug op vliegveld van Homer. Na nog wat laatste plichtplegingen nemen we afscheid van de gidsen en lopen we weer terug naar de camper. Als bonus lopen daar dan nog een moose met 2 schattige jonkies. Ook indrukwekkende beesten.
DSC_0216.jpg
DSC_0215.jpg
We rijden weer terug naar de camping waar we eerst nog maar een anderhalf uur gaan slapen, om het slaaptekort van afgelopen nacht een beetje te compenseren. Na nog wat te hebben gegeten lopen we naar de Time Bandit Shop, een winkel die merchandise verkoopt van de Time Bandit. Dat schip speelt een hoofdrol in de Discovery-serie 'Deadliest Catch', over kreeftenvissers, en heeft in Homer zijn thuisbasis. Leuke dingen verkoopt de shop niet, vooral zwarte truien met doodshoofden er op. Met de camper rijden we vervolgens een rondje door het centrum en kijken ook in een boekwinkel of we nog leuke boeken over Alaska kunnen vinden. Daarna is het wel tijd om te gaan eten en daarom rijden we weer terug naar de camping.
Na het eten rijden we vanuit Homer de East Hill Road op, die een mooi uitzicht zou moeten bieden op Homer en de baai. Dat klopt ook, al staan er vaak wel wat bomen voor. Naarmate we verder komen wordt de weg steeds bochtiger en smaller. Na 19 mijl houdt het asfalt op en moeten we verder over een gravel road. 3 mijl verder wordt de weg te slecht om nog verder te gaan en dus keren we daar maar om.
DSC_0227.jpg
In het begin hebben we daarbij de zon pal tegen wat rijden wel wat lastig maakt. Desondanks rijden we ongeschonden weer terug naar de camping. Daar wandelen we nog een stukje over het strand.
DSCN0989.jpg
Terug in de camper drinken we nog een biertje en gaan, mede omdat we hier een goede internetverbinding hebben en het weblog willen updaten, pas om 2 uur naar bed.  

Mileages:
Eindstand:   59.627,3
Vandaag gereden: 57,3 mijl
Totaal gereden:   2.816,2 mijl

Geplaatst door Uris 14:43 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint